Formulari de cerca

Sostenibilitat i Agricultura
Ciència i medi ambient amb la Setmana Inquieta

IV Setmana Inquieta
Un any més, la Setmana Inquieta ha omplit el nostre poble de ciència i medi ambient. Del 4 al 16 de juny s’han tractat matèries tan diverses com la biologia marina, el disseny, la biodiversitat urbana, els residus, l’horta, la genètica o l’astronomia.

10/07/2018

La IV Setmana Inquieta va començar amb la xarrada "Gegants del Mediterrani", a càrrec de Toni Raga, director del Parc Científic de la Universitat de València. A més de parlar de cetacis i balenes, Toni va transmetre als alumnes del col•legi Santa Joaquina de Vedruna la importància de la ciència i de no deixar de fer-se preguntes.

Als tallers de digitalització casolana recordàrem com eren les séquies de terra, les escoles del Castell, els rajolars o el treball al camp. Fins i tot ens portaren un programa de festes dels anys 20. El més bonic va ser escoltar els relats i les històries al voltant de les fotos, història de Vinalesa que cal recuperar i conservar.

Al col•loqui del dijous 7 descobrírem que darrere de les falles del futur hi ha molta ciència. Rubén Tortosa i Miguel Sánchez de la Universitat Politècnica de València ens contaren els detalls sobre els ninots fets amb palla d‘arròs, un material alternatiu al suro, i els secrets de la impresió en 3D.

Les activitats van continuar el dissabte 9. Sigué un matí de treball en equip al taller de construcció d‘un alberg per a marietes, abelles, crisopes, tisoretes... bitxos beneficiosos que ens ajudaran a combatre plagues i a pol•linitzar cultius dels Horts d’Oci.

El dimarts 12 alumnes de l’escola Josep Blat Gimeno visitaren la mostra “La més neta del Mediterrani” i el dimecres 13 el Saló de Plens va acollir una xarrada sobre genòmica nutricional impartida per Eva Mª Asensio, biològa de l’equip de recerca de Dolors Corella, recentment premi Jaume I d’Investigació Mèdica.

L’endemà David Segarra ens va presentar al Pati de la Fàbrica el seu documental “Savis de l’horta”, un treball preciós guardonat al Festival Docs València, que recull històries d’homes i dones llauradores. Així mateix després del sopar de faixa es va projectar el curtmetratge “Terra de Muixeranga”.

El dissabte 16 va organitzar-se un Geocaching per Vinalesa, l‘horta i el barranc del Carraixet. Una altra forma de conéixer el nostre patrimoni agrícola, la natura, la història i la cultura amb l’ajuda de les noves tecnologies. A l’esdeveniment va participar gent d’altres pobles i comarques.

Més tard, al pati de la Fàbrica es va celebrar la tradicional Nit dels Estels. Enguany es va acompanyar l’Associació Valenciana d’Astronomia i més d’un centenar de persones s’apropà als telescopis. Passada la mitja nit i una vegada els núvols escamparen poguèrem observar Mart, Saturn i Júpiter perfectament aliniats, un moment màgic, un colofó espectacular de la IV Setmana Inquieta.

  • Preparació de la nit dels Estels
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30